2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

DELFI TÖRVÉNYE

Pár mondat a kommentekről avagy a kommentbűnözés végnapjai?

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 09:21 GMT +2, 2013. október 18.

Bármilyen cikk után megjelent komment esetén nemcsak a kommentező vonható jogi felelősségre, hanem a médiafelület is. Hiába határolódik el egy portál a kommentek minőségétől, hamarosan jogilag is felel értük.


„Köcsög kettős mércét szerető zsidók döntése ez. Ezzel előttem lejártak. Ezután legalább nyugodt lelkiismerettel zsidózok.” Komment egy romániai magyar napilap internetes felületéről 2013-ban.

Remélem minimum lepontozzák a csapatot. Sok bunkó seggrészeg lövétei. Szarházi sehonnai parasztok. Ezeknek kanyél való nem foci! Mit gondolt az a s.ggfej? Hogy a hősködése megmenti a csapatot? Esetleg pontot hoz neki?

Rég várt döntést hozott az Európa Tanács intézményeihez tartozó strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO) az online médiafelületek kommentjeinek jogi státuszával kapcsolatosan. Röviden az ún. Delfi-ügy: egy észtországi honlapot perelt be egy cégtulajdonos, mert őt szidták a kommentekben (2005-ben), az észt bíróság pedig kártérítést ítélt meg neki (320 euró). Ez a döntés a jövőben komolyan befolyásolja a jelenleg kialakult kommentezési formákat. A CEDO a Delfi-ügyben hozott ítélet szerint a médiafelület létrehozóját felelősnek tartja a kommentek minősége miatt. Az európai bírák szerint: „A hozzászólások súlyosan sértőek voltak, a portál nem akadályozta meg nyilvános közzétételüket, hasznot húzott a megjelenésükből, szerzőiknek pedig névtelenséget biztosított”. A döntés angol nyelven itt.

Bármilyen cikk után megjelent komment esetén nemcsak a kommentező vonható jogi felelősségre, hanem a médiafelület is. Hiába határolódik el egy portál a kommentek minőségétől, hamarosan jogilag is felel értük. Függetlenül attól, hogy egy-egy médiafelület rátért a facebookos kommentezési formára, még érvényes rájuk a polgári jog, a szerzői jog, valamint a diszkrimináció ellenes törvény. A strasbourgi döntés precedens értékű a tagállamokban, így Romániában is és természetesen a romániai magyar médiában is.

A jövőben minden médiafelületnek, ha el akarja kerülni a jogvitákat, illetve a peres utakat, szűrőrendszert kell kidolgoznia a kommentek megjelenése előtt, mert, ahogy már említettük, jogilag nemcsak a kommentező, hanem a médiafelület létrehozója is felel.

A jelenlegi helyzetben úgy látom, hogy nem lehet megszűrni az online hozzászólásokat. A helyzet megoldása esetén a hozzászólások késni fognak, ami nagyban lelassítja az egy-egy média anyag kapcsán kialakuló, vita formáját öltő on-line kommunikáció folyamatát. Ugyanakkor reményeim szerint az új helyzet erősíti az on-line média tisztaságát, tisztességét, a reális viták kialakulását, az anonimitás kiszűrését. Ne feledjük el, hogy annak idején az anonimitás „ereje” tette tönkre Erdély egyik legjobb, legeredetibb közterét, a Disputát is. Milyen jó lenne, ha az újonnan kialakult helyzetben az intézkedéseket szakmai körökben le lehetne bonyolítani, és nem azon gondolkoznának a választottak, hogy a blog az újságírás vagy sem…

u.i. Az élet, az élet…miközben ezeket a sorokat pötyögtetem, a marosvásárhelyi rádióban Parászka Boróka éppen a Delfi-ügyről beszélget Bodrogi Beával, a Civilmédia képviselőjével.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!