2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

BELENÉZET

Makramé versus internet

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 12:18 GMT +2, 2004. május 17.

"a válasz reményében lehet írni Orbán Viktornak, Ciccolinának, Rubik Ernőnek, vagy éppen Zavarosyné Konkoly Katalinnak"

Kelemen, nem Lajos, nem Feri, nem is Kálmán, hanem Attila (akit ne tévesszünk össze Atillával) magyarán Kelemen 'Transindex' Attila mondja nekem a minap, hogy kéne valami nagyot tenni. Ilyen apróságokra mindig vevő vagyok.

Igaz, az elején csöppet megijedtem, nehogy má' tornyot rakjunk, mert azt Horváth István óta tudjuk, hogy nem lehet betetőzni (betetézni?). De barátom megnyugtatott, és valami olyasmit véltem kiolvasni szavaiból, amit 1922 november 12.-én József Attila (tessék, megint egy Attila) vetett papírra: Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, hogy melegednének az emberek.

Persze KTA sokkal prózaibb volt, de szándéka helikoni nemességgel bírt. Miért csigázzam a kitartó olvasót, aki idáig jutott (szia, anyám!): azt mondta nekem a barátom, hogy nagy kampányt kellne indítani azért, hogy legyen több internet-felhasználó kies Tündérhonunkban.

Magyarán, az RMDSZ felmérésének adatai szerint bunkók vagyunk, s az út sem a legjobb amin haladunk – mint ahogy azt egy informatizált kisebbségnek kellene (vö.: Vihar előtti csőd – 140 ezer romániai magyar internetezik).

Valóban szükség lenne olyan kampányra, amivel "Trianon rabságába szakadt hazánkfiainak" elmondhatnánk, van egy világ, mely virtuális, és bélyeg nélkül, a válasz reményében lehet írni Orbán Viktornak, Ciccolinának, Rubik Ernőnek, vagy éppen Zavarosyné Konkoly Katalinnak, hogy hallgathatók magyarországi és romániai magyar rádiók élőben Botosani-tól Krajováig (speciel nem a www.radiogaga.ro-ra gondoltam elsősorban).S a Népújság (Maros megyei napilap) egy nappal hamarabb olvasható, mint ahogyan azt a postás kihozná, továbbá megkereshető a hálón a tengerentúli, beolvadásfélben lévő volt szerető, barát, ellenség, virtuális markomat nyújthatom valós támogatásért, alapítványokhoz segélyért...

Elkelne egy ilyen "nem árt, ha tudjuk" kampány. Mitagadás, fel is serkentem az ötletre. Át is néztem jópár hazai honlapot – és láss csodát! – az itthoni neten felfedeztem az időgépet.

Megvan.

Eleinte ártatlan tréfának tűnt, egy kis ördög munkájának, de most már biztos vagyok benne: komoly.Van időgép. Nem vicc, mert mondjuk az Erdélyi Múzeum-Egyesület – amely mégiscsak legitim tudományos intézmény – nem viccből teszi honlapjára azt az információt, hogy a választmány tagja még ma is május 11.-én Tonk Sándor.

Sőt, neves tudósunk (aki jóideje eltávozott ebből árnyékvilágból) címmel, telefonszámmal jelenik meg. A szatmárnémeti Harag György társulat honlapja szerint Ács Alajos is várja a színház alapítványához jövő kéréseket elbírásás végett – kár, hogy mindenki Ali bácsija évek óta az égi társulatban játszik.

De jelentkezni lehet még interneten a 2002-es humorfesztiválra, vagy ha valaki pénzt akar befektetni, neten előfizethez a Pulzus c. gazdasági hetilapra, ami ugye 2000 óta nem jelenik meg. De ki tudja? Egy kortárs képzőművészeti portál révén is vissza lehet térni a múltba, ugyanis a Nyitott Műhely Csíkszeredából utoljára fél évvel ezelőtt jelzett változást.

Val.szeg azóta áll, csak úgy elvan magának a művészet (minek mindig rohanni). Ebben a szellemben működik a szovátai Teleki Oktatási Központ oldala is (2002 október 23.-i frissítéssel). Komikus a dologban, hgy a Szórakozás menüpont ezen a honlapon lassan két éve "építés alatt áll".

A kezem tördelem: a hazai pedagógusokat segíteni hivatott tárhelyen micsoda cuccal fognak kirukkolni. A romániai magyar Művelődés már hat éve pihen. Csodálkozunk, hogy a kocsmák tele vannak? A négy (4) hazai humor-honlap közül a Szomszédnéni Produkciós Iroda 2002 márciusa óta várja az újabb meghívásokat. Nem valami vicces. A helyzet. Sőt.

Kedves Attilám! Nem volt sok időm, épp hogy egy-két honlapba belecsőröltem, és fent az eredmények csupán töredékét közlöm. Visszatérek az ajánlatodra. Benne vagyok, gondolkozzunk egy stratégián, de az első célcsoport legyen az, amelyik már szerepel a neten. Próbáljuk meg nekik elmondani, őket meggyőzni, felvilágosítani, hogy az internet nem makramé, amit a por ellen helyezünl a monitor politúrjára.

Persze vannak kivételek, blabla-blabla, sőt: de most csak sértegetni akartam.
Te jössz.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!