2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

92 DECI

Az államelnökjelölt egy napja

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 14:47 GMT +2, 2004. december 16.

Reggel hatkor ébresztő. Az óra a Rákóczy-indulót zenéli, ezáltal is nőjjön a jelölt magyarságtudata. Borotválkozás, mosdás hidegvízben. Három miatyánk: egy az államelnök-jelöltségért, egy a képviselőházért, egy a szenátusért.
Reggeli: piros paradicsom, fehér kenyér, zöld túró. Magyaros ruha, Bocskay, Attila, Kossuth kalap. Indulás a kampányba.

Reggel hétkor felavat egy gázcsövet tizenhét tagú tömeg jelenlétében. A tömeg olyan munkásokból áll, akik még az éjszakai műszakból maradtak itt. Érdeklődve, imbolyogva, fokhagymás, vodkás, másnapos fejüket alig bírják tartani, de rendületlenül hallgatják a szöveget, amiben az elnökjelölt, jó tanulásra és magas jegyekre ösztönzi a jelenlevőket.

Kicsit később derül ki, hogy a hajnali sokadalomban, a kampánystáb az iskolaavató helyett építőtelepre hozta a jelöltet. Két óra késés után megérkeznek az iskolához is, ahol a várakozásban a virágcsokrok már odafagytak a kisiskolások kezéhez. A jelölt barackokat oszt a nebulók fejére, reklámmal ellátott gyufát a kezükbe, cuppanós puszit a pedagógusnak, majd a tej és kifli program keretén belül közösen elfogyasztják az egyhetes Túró Rudit, avas sós keksszel.

Mikor a leghátsó padból füst csap fel a jó minőségű gyufa által, indulás a piacra. A jelölt a kofákkal parolázik, fuvarosokkal koccint, nemes Nóva bort kóstol. Megdicséri a jó zakuszkatermést, és zavarodottan gyömöszöli be az aktatáskájába az ajándékba kapott karalábét és cirokseprűt.Fél óra multán már pálinkát iszik és kürtőskalácsot falatoz egy város melletti gazda pajtájában. Folyton mosolyog az istállóba belépve a villanó vakuk láttán. A gazdának megvallja, hogy kiskorában milyen nagy szeretettel kísérte a disznókat legelni. Majd fénykép készül, ahogy a jelölt feji a bikát.

Ebéd a falusiakkal, pálinka, kürtőskalács, húsleves, libasült, szilvásderelye, bor és ökumenikus istentisztelet. Koradélután a jelölt pezsgőspohárral a kezében megnyitja az európai integrációs gyűlést. Ötkor lép a szószékre és az egyház finanszírozásának a jövőbeli lehetőségeiről értekezik. A sekrestyébe kicsi pálinkát iszik, csak a hangulat kedvéért, a plébánossal. Elmondanak egy imát a megmaradásért.

A koraesti táncház megnyitóján koccint egy kis szilvóriummal és megosztja a jelenlevőkkel, hogy mennyire szereti a táncot. Adomázik egy pohár rizling mellett arról, hogy fiatal tüzes korában, mikor a legényest járta, úgy magához szorította a leányt, hogy csak na! Megnyitja a táncot és rövidesen a nyakkendőjére lép, majd kínos mosollyal kezet csókolva a prímásnak távozik, lányos zavarában az ablakon keresztül.

Innen irány az író-olvasó találkozó. Az író urak nagy tapssal és kis konyakkal várják. Isznak, de csak a gesztus kedvéért. Sűrű csuklások között feljegyzi a könyvkiadás nehézségeit, természetesen minden meg lesz oldva. Az írók lélegzetvisszafojtva szorítanak, hogy a jelölt a félórája tartó mondatában legalább egy állítmányt találjon. Nem talál. Nem baj. Iszik egy pohár vizet, de véletlenül a konyakos pohár tartalmát vágja be, mint szél a mellékhelyiség ajtaját.

Este a filmbemutatón még emlékszik a Dzsinnes pohárra és arra, hogy elindul a színpad felé. Onnan, mivel moziban vagyunk, elvágják a filmet. Reggel a választási stáb vezetője elmeséli, hogy a film után volt még egy öregek háza avatás, ahol kipróbálta a 102 éves Tarrkovács Kati néni ágyát. Volt még továbbá egy tévévita, ahol nagyon lehengerlő volt, és csak nagyon kevesen vették észre, hogy néha elbóbiskol az asztalra dőlve.

Ez egy nap volt. A kampány 30 napig tartott.

Jelöltünk elfogyasztott 92 deci pálinkát, ebből 25 deci alma, 12 deci szilva, 3 deci barack és 52 deci vegyest. Megivott 58 liter bort, amiből 4 liter rizling, 6 liter királyleánka, 12 liter nova és 36 liter ismeretlen eredetű bornak minősülő szőlőt nem tartalmazó italt. Továbbá nyolc pezsgőt, 1 üveg viszkit, fél liter csoki- és tojáslikőrt, ahogy Babi néni készíti.

Megevett 18 kürtős kalácsot, 117 töltött káposztát, 219 sóstanglit. Elmondott 352 imát. Elénekelte 517-szer a magyar és 891-szer a Székely Himnuszt. Felavatott 110 méter gáz-, 23 méter vízcsövet, átadott 8 méter aszfaltot, két iskolát, nyolc napközit, három öregek házát és egy kuplerájt.

Elhasznált 2 pár cipőt, négy rend téli gumit, hat teleszkópot, 3 lengéscsillapítót. Kiosztott 1200 doboz gyufát, 900 golyóstollat és 170 esernyőt. Bocsánat, az esernyőt nem ő osztotta. Végeredményben lett egy cirrózisa, megtért, elválta a feleségétől, porckopást, gerincferdülést és 4 és fél százaléknyi szavazatot kapott.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!