2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

ELŐHÍVÁS

Precíz vagy, fiam, mint a sajtó, mikor a MÚRE-díjakról ír

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 12:48 GMT +2, 2005. szeptember 14.

Kisközösségünk nagy érzéseit könnyen felderíthetjük, ha ugyanarról a témáról több újságot elolvasunk.


Szeptember elején újságíró-társadalmunk krémje egybegyülekezve díjazta jeleseit. Ha az óvatlan ember csupán egy lapot olvas el, hajlamos magát jól informáltnak tartani. Elkövettem azt a hibát, hogy "mindent megtettem" a pontos kép kialakításáért. Most meg, akár egy Madách-figura, "kevesbet tudok, mint első látásra".

A következőkben ugyanarról az eseményről következnek a beszámolók, mindenféle szerkesztés nélkül, úgy ahogy megjelentek a különböző helyi vagy országos napi/hetilapokban. Sajnos nem tudom megállapítani, hogy melyik változat a díjazottak legteljesebb listája, mert a leghivatottabb az ügyben, a MÚRE az esemény után tíz nappal még nem talált alkalmat arra, hogy honlapján tájékoztasson az eseményről.Gondolom, nem messzemenő következtetés – legalábbis az alább idézett öt sajtótermék olvastán –, ha kijelentjük, hogy a legjelentéktelenebb díjazott Bunta Levente, az est házigazdája, őt követi Petki Judit, a Brassói Lapok fotósa. Ötből egy illetve ötből két említés.

De lehet, hogy csak rossz számítás, illetve következtetés az egész, és nincs összefüggés. Mindenesetre kíváncsi volnék arra, hogy egy-egy lapunk mikor, kit és miért tart, illetve nem tart fontosnak díjazott kollégái, szakmabeli társai közül. De nem csigázom tovább.


Egyik lap

Az elektronikus sajtó kategóriában Majtényi Ágnes, a bukaresti rádió magyar adásának munkatársa kapta a nívódíjat a szakmai zsűri döntése alapján, életműdíjat pedig Farkas Árpád, a Háromszék napilap főszerkesztője kapott publicisztikai és szerkesztői munkásságáért.

A Pro Amicitia Díjat idén Brândusa Armanca kapta. Az egyesület igazgatótanácsa döntése értelmében örökös tagságot kaptak a MÚRE eddigi elnökei: Hecser Zoltán, Kántor Lajos, Ágoston Hugó és Csép Sándor. A díjkiosztó ünnepség házigazdája Bunta Levente, a Hargita Megyei Önkormányzat elnöke volt.


Másik lap

Életműdíjat kapott Farkas Árpád, a Háromszék főszerkesztője több mint negyvenéves újságírói és kiemelkedő szépirodalmi tevékenységéért. A MÚRE írott sajtó díját idén Ferencz Imre, a Hargita Népe munkatársa, míg az audiovizuális díjat Simonffy Katalin bukaresti rádiós, televíziós szerkesztő vehette át. A MÚRE-díjakat az újságíró-szövetség igazgatótanácsának többségi szavazata alapján ítélik oda minden évben, és számottevő pénzjutalommal jár.


Ez is Erdélyben jelenik meg

Idén a sajtó nívódíjat Ferencz Imre (Hargita Népe), az audiovizuális média nívódíjat Majtényi Ágnes (Bukaresti Rádió) érdemelte ki. Különdíjat kapott dr. Szőcs Géza a Siculus Rádióban folytatott közszolgálati tevékenységéért és Vasárnapi jegyzet című műsoráért, valamint Petki Judit, a Brassói Lapok fotóriportere a Brassó megyei épített örökséget bemutató két könyv illusztrálásáért. Simonffy Katalin (az RTV magyar szerkesztősége) a Szárhegyi Művelődési Központ díját kapta.


És továbbá

Örökös tagságot kaptak a MÚRE korábbi elnökei: Hecser Zoltán, aki a szervezet jogállását alapozta meg, Kántor Lajos, aki az egyesület ideológiáját dolgozta ki, Ágoston Hugó, aki az újságíró-egyesület szellemiségét megteremtette, illetve Csép Sándor, aki erre a fundamentumra felépítette a Magyar Újságírók Romániai Egyesületét.

A MÚRE nívódíja mellett a szervezet a szakma rendkívüli teljesítményeit is értékeli: Simonffy Katalin, a romániai magyar televíziózásban kifejtett tevékenységéért, Petki Judit, a Brassói Lapok fényképésze a megye építészeti örökségének archiválásáért, míg Szőcs Géza azért kapott elismerő oklevelet, hogy az általa működtetett kereskedelmi rádióban megvalósítja a közszolgálati szellemiséget.

A MÚRE nívódíját Majtényi Ágnes, a bukaresti rádió magyar adásának főszerkesztője, illetve Ferencz Imre, a Hargita Népe publicistája érdemelte ki. Életműdíjjal jutalmazták Farkas Árpádot, a Háromszék főszerkesztőjét, aki irodalmi tevékenysége mellett negyven éve sajtóban dolgozik, és élteti lapjában az újságírás kihalófélben levő értékes műfajait: tárcát, riportot, irodalmi jegyzetet. Farkas Árpád elmondta: különösen értékes számára ez a díj, hiszen a szakma, a céh elismerése bármilyen más kitüntetésnél értékesebb.

Szokás szerint a többségi sajtó képviselői közül is díjaztak, a Pro amicitia-díjat idén Brândusa Armanca érdemelte ki, aki sokat tesz azért, hogy jobban megismerhessük, megérthessük egymást.


De nem utolsó sorban

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete az idén tizenöt esztendős. Ennek apropóján örökös taggá is választották a korábbi négy elnököt, sorrendben Hecser Zoltánt, a Hargita Népe igazgatóját, Kántor Lajost, a Korunk főszerkesztőjét, Ágoston Hugót, az Új Magyar Szó kijelölt főszerkesztőjét, valamint Csép Sándor televíziós szakembert, az Áldás, népesség mozgalom ötletgazdáját. S ha már előreszaladtunk a fesztív pillanatokhoz, illendő szólni az egyesület ez évi díjazottjairól: a szárhegyi Lázár-kastély lovagtermének történelmi levegőjû falai között Majtényi Ágnes (Román Rádió) a sugárzott sajtó, Ferencz Imre (Hargita Népe) az írott sajtó nívódíját érdemelte ki, míg Farkas Árpád költőnek ezúttal a Háromszék főszerkesztői minőségében adták át az életmûvét elismerő díjat. Brândusa Armanca, a kiváló médiaszakember a román– magyar sajtókapcsolatok ápolásáért érdemelte ki a Pro Amicitia Díjat.


Érdekes volt, ugye?

Személy szerint a bennem megbúvó kis(?)ördög arra legkíváncsibb, hogy hol vannak kiállítva a Brindusa Armanca-féle román-magyar közeledés "mérföldkövei". Na de legalább egy kavics...

Persze az idézetek név és újság nélkül szerepelnek, tanulva a sajtónkból áradó önérzetből, aminek eddig is számos nagyszabású sértődés volt már az eredménye.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!