2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

AZ EMBERT KERESIK

Bernádyt polgármesternek!

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 17:28 GMT +2, 2008. február 11.

Választási év van. Ilyenkor sok elme elborul, a hülyeséget lassan-lassan kaszálni lehet. Olvasom, hogy magukat felelősnek tartó közéleti emberek azon morfondíroznak, hogy Bölöni Lászlót jelöljék Marosvásárhely polgármesterének.

Tény, hogy a valamikori nagyszerű focista, ma kiváló és felkészült, világszínvonalú edző lett. Kiválóan irányít 11 játékost, a kb. 650 négyzetméteres pályán. Valószínűleg nem ért a városgazdálkodásoz. (Vannak olyan tanácsosaink, akik több éve koptatják a városháza padját, és még mindig nem értik, milyen játékok néma statisztái.)

Továbbá azt is tudjuk, hogy mindenki Lacija több mint húsz éve nem él huzamosabb ideig a városban. Vagyis valószínűleg nem érzi, hogy a városban egyre nehezebb egészségesen és jókedvűen élni. Lassan-lassan elviselhetetlen a zaj, a füst, a forgalom, az ízléstelen emlékművek, a giccses városünnepségek, a kiirtott sportélet. Jöjjön Bölöni!

Magyarán, a javaslattevők „gondolatait” lefordítva: kellene egy kesztyűs báb, amit akkor lehet manipulálni, amikor csak akarja az ember. Kórkép ez a közéletünkről. Normális országokban, közösségekben előbb feltérképezik a megoldandó kérdéseket, megoldásokat találnak rá, majd embert keresnek. Nálunk egyesek előbb az embert keresik, majd... majd a többit meglátjuk. Innen látszik, hogy program híján csak a Hatalom érdekel egyeseket.

Persze azon is el lehet gondolkodni, hogy néhányan mennyire lenézik a városban lakókat. „A marosvásárhelyi magyaroknak olyan személyre van szükségük, akit mindenki elfogad” nyilatkozta az ötletgazda. A cinizmus olyan nagymérvű, hogy még Bölönivel sem közlik a „fantasztikus” elképzelést. Majd ha hazalátogat nyáron, magyarázhatja mindenkinek, hogy miért nem vállalta.

Nem értem, miért nem jelölik Bernády Györgyöt, vagy Bolyai Farkast? Ők is egyesítik a város magyarjait. Bernádynak még tapasztalata is van a városvezetésben. Megfelel minden elvárásnak. Különben sem írja sehol, hogy a jelöltnek élőnek kell lennie. Szegény városunk, mi lesz veled?

a szöveg eredetileg a Vásárhelyi Hírlap 2008. február 8-i számában jelent meg
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!