2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

SZERVEZETTEN

EMNT avagy Erdélyi Magyar Nem Tudom(mi)

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 09:48 GMT +2, 2008. szeptember 18.

Nem vonom kétségbe Tőkés László érdemeit, jószándékát, Szilágyi Zsolt nem tudom micsodáját, nem róluk szól ez a dolog. Hülyék lesznek hivatalosítani valamit, ha így is szalonképesek tárgyalni.


„Tőkés László mint ikon és az EMNT mint szervezet az urnáktól való távolmaradás és a protestszavazatok szempontjából fontos. Tőkés László nem csak az EMNT elnöke, hanem a nemszavazók, az érvénytelenül-szavazók, a csakazértis-mppreszavazók legfőbb véleményvezére is egyben.” Írja Bognár kolléga. Távol áll tőlem, hogy polemizáljak a véleményével, sőt, nagy élvezettel olvastam, de... szóval van itt valami, ami nagyon rég motoszkál bennem.

Mi az, hogy EMNT? Nálunk a sajtó (valamint Bognár), az RMDSZ úgy kezeli, mint egy szervezetet, vagy alakulatot vagy mit, de én valószínűleg lemaradtam egy brosúrával. Nem emlékszem, hogy alakult volna egy ilyen alakulat, szervezet vagy mi. Azt gondolom, nyolc osztályt végzett, polgári ismereteket tanult állampolgár elismeri, hogy egy valós demokráciában mindenki választható és mindenki választhat, de csak egy bejegyzett alakulatot. Egy szervezetnek van egy alapszabályzata, van egy bíroságon bejegyzett jogi formája. Nos, nem tudom, lehet, mi az EMNT?

A honlapjuk szerint (https://www.hhrf.org/emnt/): „parlament jellegű közképviseleti testület, amely az őshonos erdélyi magyar nemzeti közösség autonómia-törekvéseinek képviseletére, jogszabályokba foglalására és elfogadtatására hivatott.” Még a parlamentnek is van címe, be van valahol jegyezve, nekik is el kell számolni a villanyszámlával (a honlapon két alapítványt is megjegyeznek, ahová be lehet fizetni pénzt)... vagy már akkora az autonómia, hogy közfelkiáltással, a Duna jegén meg lehet választani az „őshonos erdélyi magyar nemzet” vezetőit? Azt hittem, a középkoron már túlvagyunk. Ahogy olvasom a sajtóban, van elnök meg alelnök, ők nyilatkoznak, de kinek a nevében? A honlap szerint Szilágyi Zsolt alelnök, RMDSZ parlamenti képviselő... Azon is lehetne mókázni, hogy Csapó József szavazati joggal vesz részt a gyűléseken... lehetne nevetni, ha a helyzet nem volna tragikomikus. Oda jutott a közéletünk, valaki, valakik addig ismételgetnek egy dolgot, ameddig a sajtó és más szervezetek partnerként kezelik őket? Nem vonom kétségbe Tőkés László érdemeit, jószándékát, Szilágyi Zsolt nem tudom micsodáját, nem róluk szól ez a dolog. Hülyék lesznek hivatalosítani valamit, ha így is szalonképesek tárgyalni. Persze lehet, holnap megjön még pár ilyen „kinyilatkozás”, akivel „tárgyalni kell”.

Persze az is érdekes lenne, ha mondjuk ebben a formában be lenne jegyezve az EMNT! Akkor az a skizofrén helyzet lenne, hogy az RMDSZ saját magával tárgyalna, és magával akarna megegyezni. Mit mond az EMNT kinyilatkozása: az autonómiát képviseli, és azokat, akik az autonómiát képviselik. Az RMDSZ programokat épített erre a varázsszóra. Akkor most mi van?

A fentieket nem tudja az RMDSZ? Vagy csak cselez, és majd előjön, ha nem tud megegyezni, hogy „pü, pü nem jár, ti nem vagytok sehol, nem is vagytok bejegyezve”. Nem tudom, nem ismerem a helyzetet. Engem a sajtó helyzete aggaszt és a politikai kommentátorok (legkevésbé Bognár kolléga) szűklátókörűsége. Nem kellene letisztázni, hogy ki és kit képvisel az EMNT-nek nevezett kezdeményezés? Félek, hogy a sajtószabadságról is szól ez a helyzet. Egyesek nem merik piszkálni a dolgokat, mert sose lehet tudni, ki osztja a pénzt, most vagy nemsokára. Másoknak fel sem vetődik a kérdés a demokráciáról, mikor bizonyos személyekről van szó. Megint mások azért kapják a pénzt, hogy ezt az állapotot fenntartsák. Esetleg ennyire felkészületlen lenne? Vagy lemaradtam valamiről, amiről nem tudok?

U.I. Persze tudom, miről van szó, de én sem szívesen sétálok a vonatsíneken, mikor tudom, hogy gyön az expressz.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!