2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

HALHATATLANSÁG

Romániai magyar Kikics

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 11:02 GMT +2, 2009. július 16.

Mióta világ a világ, sok ember vágyik a halhatatlanságra. Van, ki fába vési, hogy ott járt, van, ki megfesteti magát, van, ki blogot ír, van, ki kitölti a Kikicset, megveszi, és ajándékba adja...

A fenti idézet tudatában írom a következőket.

Pár éve, ...vagy kilenc-tíz..., írtam a fenti címen arról egy rádiójegyzetet, hogy ez a lokális Hú iz hú, amit Nagyváradon szerkesztenek: egy jó kis üzleti vállalkozás. Oszt annyi, és úgy is kell kezelni. Csemegéztem az első kiadásban megjelent ápolónőkön és a gyeplabda segédedzőkön, RMDSZ díjbeszedőkön. Nem ismételem meg, mert nem tudom. A régi írásaimat meg folyamatosan eldobom.

Természetesen a romániai magyar Ki kicsoda most is a hiúság egyik vámszedője. Hogy most az irónia, az önérzetesség és a rendes szomszédok féltése kijött pár emberből (Demény, Oláh, Kelemen, Gergely), nagy fenéknek tűnik. Véleményem szerint kár ekkora energiákat mozgósítani az ügyre. Mióta világ a világ, sok ember vágyik a halhatatlanságra. Van, ki fába vési, hogy ott járt, van, ki megfesteti magát, van, ki blogot ír, van, ki kitölti a Kikicset, és megveszi, és ajándékba adja...

Magánügy, illetve humoristáknak való téma, pl. Kelemen Hunor, Románia első színes bőrű (illetve magyar) elnöke megválasztása után fél órára elvonult egy üres szobába a Romániai magyar Ki kicsodával, hogy szakértőket keressen magának… Vagy: előkészületben a: Ki Kicsoda árulta el az erdélyi magyarságot, Tőkés László előszavával... vagy: Ki kicsodát? Címmel közéleti szereplőink titkos magánélete címmel készül 12 kötetes sorozat...na szóval, ebben az esetben lehetne jókat szórakozni. Máskülönben szinte kár a gőzért. Illetve...

Van itt egy dolog, ami talán nem elhanyagolható, és ami évekkel ezelőtt elkerülte a figyelmemet. Ma szinte minden hazai magyar nyelvű média töltelékként beolvassa a nap ünnepeltjeinek a listáját. Örömmel hallottam nemrég, az egyik közszolgálati adón, hogy Pálpusztai Kornélia, a Gatyák között celebje, aznap ünnepli a 16,5-ik születésnapját.

Kíváncsiságból belenéztem a Kikics második kötetébe, aznap volt egy igen komoly színművész hetvenötödik születésnapja. Nem kevés tisztelettel feltett kérdésemre azt a választ kaptam a rádió munkatársától, hogy az MTI eseménynaptárból dolgoznak, és csak azt olvassák be, ami ott van.

A készülő Kikics segítség lehet az erdélyi magyarság önmegismerésében. Talán lenne felénk is - legalább kétnaponta - egy-egy sportoló, tudós, színész, akit érdemes lenne köszönteni. Talán a kötet használatával egy-egy komolyabb kérdésben a hazai újságírók nem a rokonságot, vagy a szomszédokat, hanem egy szakértőt fognak megkérdezni mondjuk a földrengésekről, a sertés-, madár- és egyéb influenzákról.

Minden attól függ, hogy mi lesz a kötetből. Félek, hogy már előre temetjük a meg sem született gyermeket. A szócikkek a szerkesztőket, de az anyagok beküldőit is minősíteni fogják. Persze nem mondom, nem lehet könnyű - meghatódottság vagy röhögés nélkül - válaszolni azokra a kérdésekre, hogy: életút állomás, hellytállás lényege, közhasznú tevékenység.

Amúgy meg nem kötelező benne lenni.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!