2020. október 28. szerdaSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
gasparik.transindex.ro

TÖMEGFÉLRETÁJÉKOZTATÁS

Megjegyzések a „Bocsárdi ügyhöz”

Gáspárik Attila utolsó frissítés: 19:05 GMT +2, 2010. július 17.

Tovább is sorolhatnánk a sajtó és médiatermékek az eseményről adott tudósítását, természetesen anélkül, hogy valaki megtudná, hogy mi is történt igazából.


Bocsárdi László marad a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, miután a második értékelést követően eddigi tevékenysége 9-es fölötti minősítést kapott, így automatikusan meghosszabbítják menedzseri szerződését – közölte július 8-án az MTI. Igazgató marad Bocsárdi László – írta a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap, szintén július 8-án. A Manna.ro szerint: Bocsárdi marad a színház élén.

Az Erdély FM alapján: Továbbra is Bocsárdi László marad a sepsiszentgyörgyi színház menedzsere. Szó szerint mondta ezt a címet a marosvásárhelyi Területi Rádió is, igaz az Erdély FM után két nappal, vagyis július 10.-én. A Krónika szerint: Bocsárdi László marad a színházigazgató Sepsiszentgyörgyön…

Tovább is sorolhatnánk a sajtó és médiatermékek az eseményről adott tudósítását, természetesen anélkül, hogy valaki megtudná, hogy mi is történt igazából. Most nem csak arról van szó, hogy igazgató vagy menedzser (ami azért óriási különbség). Sajnos lényeges dolgokat nem lehet megtudni a tömegtájékoztatásból. Például azt, hogy Bocsárdi nem maradt a színház menedzsere.

Tudniillik az ősz folyamán jár le a kinevezése, és a jelenleg hatályos törvények alapján egy vizsgán kell (kellett) átesnie. Ezt szabályozza egy Kormány Határozat, mégpedig a 189/2008-as, amelyet 2009-ben kiegészítettek a 269-es törvénnyel. Nos, az említett szabályozás azt írja elő, hogy abban az esetben, ha a menedzser kilences átlag feletti jegyet kap az addigi tevékenységére, akkor az új mandátumra egyedül tehet le pályázatot, amelyet az önkormányzat vagy elfogad, vagy nem. A mi esetünkben: Bocsárdi őszig le kell, hogy tegyen egy új pályázatot (ha akar!!!), és azt az önkormányzat


vagy elfogadja, vagy nem.


Abban az esetben, ha az önkormányzat nem fogadja el az Bocsárdi-féle új pályázatot, akkor a verseny nyílt lesz. Összegezve, hamis és félrevezető, amit a sajtóban és a médiában olvastunk a vezetői tevékenység meghosszabbításáról. A „meccs” még nem ért véget, csupán újra ízelítőt kaphattunk a honi (és nem csak) újságírás felkészültségéből, szakmai profizmusából. Sokszor elgondolkodom, hogy ez a felületesség szándékos-e, vagy csak hűen tükrözi az „eredeti információs társadalmunk” viszonyait? Valószínűleg a korrekt (félre)tájékoztatásban a Tamási Áron színház első közleménye is kivette a részét:

"Románia Kormányának 189/2008-as Sürgősségi Rendelete, valamint az azt módosító és jóváhagyó 269/2009-es számú Törvény rendelkezéseinek értelmében a Tamási Áron Színház igazgatói posztjára kiírandó versenyvizsgán részt vehetek egy új menedzseri programmal. Ötéves színházigazgatói tevékenységem értékelése, és az ennek végeredményeként megszületett jelentés alapján azonban olyan politikai szándékot érzek belefolyni az intézmény ügyeibe, ami mellett a versenyvizsga eredményét – s egyben a Tamási Áron Színházból valóeltávolításomat – előre eldöntött játszmának látom."

Az újságírók egy pillanatig sem ellenőrizték le a tényeket, gondolták az ügynek politikai háttere van és akkor… Ezek után csak az lepne meg, ha a sajtónk, médiánk helyesbítene és a helyesbítés forrását is feltüntetnék…
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!